fbpx

Μόνωση ταράτσας με θερμομονωτικά πλακίδια

Ιούν 28, 2018 | Tips, Ταράτσα

Τα θερμομονωτικά πλακίδια είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία χρόνια στην μόνωση δωμάτων. Τα υλικά αυτά συμβάλουν αποκλειστικά στη θερμομόνωση της επιφάνειας, αφού δεν διαθέτουν στεγανωτικές ιδιότητες.

Αναλυτικότερα:

Οι θερμομονωτικές πλάκες είναι πλακίδια που η μία τους πλευρά είναι τσιμεντοκονία και στην άλλη τους πλευρά διαθέτουν πλάκα εξηλασμένης πολυστερίνης. Τα πλακίδια κατά την εφαρμογή τους θηλυκώνουν το ένα μέσα στο άλλο και εφόσον κριθεί απαραίτητο κολλιούνται στην επιφάνεια εφαρμογής. Τα θερμομονωτικά πλακίδια επιτρέπουν την διαπέρασή τους από την υγρασία μέσω των ενώσεών τους. Το νερό που περνά ακολουθεί την υπάρχουσα κλίση της επιφάνειας (εφόσον υπάρχει) και απομακρύνεται. Είναι λοιπόν κατανοητό ότι για να εφαρμοστεί αυτό το είδος θερμομόνωσης θα πρέπει να ισχύουν τα παρακάτω:

Συνθήκες για την εφαρμογή θερμομονωτικών πλακιδίων

– Η επιφάνειά μας θα πρέπει να διαθέτει τις κατάλληλες κλίσεις ώστε να απομακρύνεται τόσο το νερό της βροχής πάνω από τα πλακίδια όσο και η υγρασία που θα τα διαπερνά ώστε να μην λιμνάζει κάτω από αυτά και δημιουργεί προβλήματα στην επιφάνεια.

– Η ταράτσα μας θα πρέπει να είναι ήδη καλά στεγανωμένη ή να στεγανοποιηθεί πριν την εφαρμογή των πλακών ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστεί την υγρασία που θα διαπερνά τις ενώσεις των πλακών.

– Μια ορθή χρήση τους, είναι σε ταράτσες ( παλαιών συνήθως πολυκατοικιών) που έχει γίνει ήδη μόνωση, και το τελευταίο στρώμα της είναι με ταρατσόπλακες ή άλλα βαριά υλικά. Σε αυτή την περίπτωση και αφού το πρόβλημα στα σπίτια των τελευταίων ορόφων είναι η καλυτέρευση της θερμομόνωσης, οι θερμομονωτικές πλάκες μπορούν να συμβάλλουν παρά το κόστος τους.

Μειονεκτήματα της εφαρμογής θερμομονωτικών πλακιδίων

Οι επιφάνειες που έχουν εφαρμοστεί θερμομονωτικές πλάκες δεν επιτρέπουν την απεριόριστη χρήση τους. Για να βελτιωθεί η βατότητα συχνά οι τεχνίτες προβαίνουν σε συγκολλήσεις των πλακών με αποτέλεσμα τη δημιουργία δυσκολίας στην αναπνοή του συστήματος.

Η αναγκαία ύπαρξη κλίσεων επιβάλει την εφαρμογή στρώματος μπετόν κλίσης και την προσθήκη στην ταράτσα σημαντικού βάρους σε αντίθεση με άλλα συστήματα (π.χ. πολυουρεθάνη)

– Η εφαρμογή των θερμομονωτικών πλακών συμβάλει μόνο στη θερμομόνωση και όχι στη στεγάνωση της επιφάνειας. Οπότε στο κόστος εφαρμογής του συστήματος θα πρέπει να προστεθεί και το πιθανό κόστος της στεγάνωσης της επιφάνειας.

Ένα συχνό σφάλμα στις οικοδομές είναι η απευθείας τοποθέτηση πλακιδίων στο μπετό (π.χ. βεράντες) χωρίς να έχει προηγηθεί παραμικρή στεγανοποίηση ή και θερμομόνωση. Το αποτέλεσμα είναι ότι μετά από 1-2 χρόνια η υγρασία περνά κάτω από τα πλακάκια και δημιουργεί προβλήματα στην επιφάνεια. Όταν δε αντιληφθούμε το πρόβλημα και αποφασίσουμε να το αποκαταστήσουμε κάνοντας μια ορθή μόνωση, θα πρέπει να γίνει αποξήλωση όλων των προηγούμενων σταδίων και να δαπανήσουμε δίπλα κοστολόγια.