Η συντήρηση στη μόνωση της ταράτσας μας ποικίλει ανάλογα με το είδος και τα υλικά μόνωσης που είχαμε επιλέξει.
Κάποια υλικά χρήζουν τακτικής συντήρησης και άλλα όχι.
Αναλυτικότερα:
Τα συνηθέστερα στεγανοποιητικά υλικά της αγοράς είναι τα επαλειφόμενα (ασφαλτικά, ακρυλικά, ελαστομερή, πολυουρεθανικά), τα ασφαλτόπανα (διατίθενται σε διαφορετικές ποιότητες και πάχη) και η πολυουρεθάνη. Ας δούμε τις ανάγκες τους σε συντήρηση.
Συντήρηση μόνωσης με επαλειφόμενα υλικά
Στα επαλειφόμενα στεγανωτικά ο χρόνος συντήρησης κυμαίνεται από 3 έως 5 χρόνια ανάλογα το υλικό.
Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής ενός επαλειφόμενου υλικού. Μερικοί παράγοντες είναι:
– Τα λιμνάζοντα νερά προσβάλλουν την επιφάνεια των περισσοτέρων υλικών εφόσον η ταράτσα μας δεν διαθέτει ρύση κατάλληλη.
– Η αντοχή των υλικών στις δύσκολες περιοχές μόνωσης (καμινάδες, στηρίγματα ηλιακών συλλεκτών και δεξαμενών)
– Οι πληγές που έχει δεχτεί η επιφάνεια στεγάνωσης από τη χρήση της, αφού τα περισσότερα υλικά δεν αντέχουν σε συχνή χρήση τους.
– Οι λεκέδες που έχουν δημιουργηθεί στην επιφάνεια της μόνωσης με αποτέλεσμα να μην αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία και να μη συμβάλει πλέον στη θερμομόνωση της ταράτσας.
Η συντήρηση συνήθως γίνεται με τοπική αποκατάσταση των αστοχιών και ανανέωση της επιφάνειας με 1 ή 2 επιστρώσεις όμοιου συμβατού υλικού.
Συντήρηση μόνωσης με ασφαλτόπανο
Η σειρά των εργασιών εφαρμογής του συστήματος αυτού είναι αρχικά πολυστερίνη πάνω στην πλάκα της ταράτσας, στη συνέχεια αφρομπετό για να δοθούν οι ρύσεις και τέλος το ασφαλτόπανο.
Τα ευαίσθητα σημεία του συστήματος μόνωσης με ασφαλτόπανα είναι οι ραφές όπου το ένα πανί ακουμπάει πάνω στο άλλο και τα σημεία τα πανιά γυρνάνε πάνω σε στηθαία, σε καμινάδες ή αγκαλιάζουν τα πόδια των ηλιακών συλλεκτών και δεξαμενών.
Σε αυτά τα σημεία λοιπόν θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να περνάμε ένα επαλειφόμενο υλικό όπως ακρυλικό ή ελαστομερές για να μειώσουμε την φθορά του υλικού και την πιθανότητα να κάνει σηκώματα. Η συντήρηση αυτή πρέπει να γίνεσαι κάθε 4-5 χρόνια ανάλογα την ποιότητα του υλικού επάλειψης.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο τρόπος για να μην απαιτείται συντήρηση του ασφαλτόπανου είναι να τοποθετηθεί πάνω από αυτό τσιμεντοκονία και πλακάκι. Η στερεή επιφάνεια του πλακιδίου καθώς και το σοβατεπί περιμετρικά προστατεύουν το ασφαλτόπανο από τον ήλιο που το καεί και έτσι αυξάνεται ο χρόνος ζωής του.
Συντήρηση μόνωσης με πολυουρεθάνη
Σε αυτή την περίπτωση το σύστημα μόνωσης περιλαμβάνει σε σειρά τις εργασίες: φράγμα υδρατμών, πολυουρεθάνη και τέλος υδατοδιαλυτό γαλάκτωμα.
Το τελικό γαλάκτωμα μπαίνει από τον κατασκευαστή για να μην έρχεται σε επαφή η πολυουρεθάνη με την υπεριώδη ακτινοβολία και την κάψει. Δυστυχώς όμως και αυτό το γαλάκτωμα προσβάλλεται από τον ήλιο και γι’ αυτό θέλει ανανέωση.
Επίσης εφόσον σε κάποιο σημείο έχει τραυματιστεί, μπορεί εύκολα να επουλωθεί με τοπικό ψεκασμό νέας στρώσης πολυουρεθάνης. Το σημαντικό είναι ότι η παλιά με την νέα πολυουρεθάνη γίνεται ένα σώμα, χωρίς να υπάρχει πουθενά αρμός.
Η χρόνος συντήρησης και εδώ εξαρτάται από την ποιότητα του γαλακτώματος και υπολογίζεται στα 5-6 χρόνια.
Σημαντικό, σε αυτό το σημείο, είναι να αναφέρουμε ότι αν σαν τελικό στάδιο, πάνω από την πολυουρεθάνη, ακολουθήσει πλακάκι ή γαρμπιλομπετό κλίσεων, δεν απαιτείται ουδεμία συντήρηση στη μόνωση.
Συμβουλές στη συντήρηση μόνωσης
- Τα γαλακτώματα που γίνονται οι επαλείψεις τόσο στο ασφαλτόπανο όσο και στην πολυουρεθάνη αφορούν μόνο την προστασία τους από τον ήλιο. Δεν παίζουν κανένα ρόλο μόνωσης, αφού τόσο τα πανιά όσο και η πολυουρεθάνη είναι στεγανοποιητικά υλικά. Άρα δεν χρειάζεται να δώσουμε πολλά χρήματα για να αγοράσουμε ακριβά γαλακτώματα. Είναι συνηθισμένο, όταν ο ιδιώτης πάει σε κάποιο χρωματοπωλείο να μπερδεύεται από τα πολλά γαλακτώματα που διατίθενται και να επιλέγει ιδιαίτερα ακριβές λύσεις χωρίς να υπάρχει λόγος.
- Αν επιλέξουμε, για λίγους οικονομικούς, να μην τελειώσουμε την μόνωση μας με ένα πλακάκι ή τσιμέντο, υπάρχει η δυνατότητα όταν έρθει η στιγμή της συντήρησης μετά από 4-6 χρόνια αντί για την συντήρηση να τοποθετήσουμε τότε την στερεή επιφάνεια. Με αυτό τον τρόπο σπάμε το κοστολόγιο στην μέση χωρίς να υστερεί σε τίποτα η μόνωση μας.