fbpx

Μόνωση εξωτερικού τοίχου (Θερμοπρόσοψη)

Απρ 17, 2021 | Tips, Τοίχος

Θερμοπρόσοψη ονομάζουμε τη μόνωση ενός εξωτερικού τοίχου στον οποίο θέλουμε να αντιμετωπίσουμε  πρόβλημα μεταφοράς θερμότητας (ζέστης & κρύου) από τη μία επιφάνειά του προς την άλλη.

Αναλυτικότερα:

Η μεταφορά θερμότητας γίνεται εύκολα αντιληπτή αφού νιώθουμε έντονα την διαφορά θερμοκρασίας κατά την επαφή μας με την επιφάνεια. Επιπλέον, συχνό είναι το φαινόμενο ανάπτυξης μυκήτων (μαυρίλες) σε αυτές τις επιφάνειες σαν αποτέλεσμα της συμπύκνωσης υδρατμών από τις έντονες διαφορές θερμοκρασίας.

Συστήματα Θερμοπρόσοψης

Τα θερμομονωτικά συστήματα  που μπορούν να εφαρμοστούν είναι είτε με βασικό υλικό κάποιο είδος πολυστερίνης (εξιλασμένη, διογκωμένη, γραφιτούχα) είτε σύστημα πολυουρεθάνης. Και στα δύο συστήματα η θερμοπρόσοψη ολοκληρώνεται με εφαρμογή στρώματος σοβά για την προστασία τους.

Τα συστήματα Θερμοπρόσοψης χαρακτηρίζονται από ένα συντελεστή θερμοαγωγιμότητας, ο οποίος δείχνει τη διαπερατότητα του υλικού στη θερμότητα, άρα και την απόδοση του στη ζέστη και στο κρύο. Όσο πιο χαμηλός είναι ο συντελεστής, τόσο καλύτερη θερμομόνωση προσφέρει το υλικό.

Θερμοπρόσοψη με πολυστερίνη

Αρχικά είναι απαραίτητο να γίνει πολύ καλός καθαρισμός της επιφάνειας του τοίχου που θα εφαρμοστεί το σύστημα. Το κοστολόγιο των διαθέσιμων συστημάτων εξαρτάται τόσο από τους τύπους της πολυστερίνης (εξιλασμένη, διογκωμένη, γραφιτούχα) όσο και από το πάχος της. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι λόγω των αρμών που δημιουργούνται μεταξύ των φύλλων της πολυστερίνης τα συστήματα αυτά είναι ευαίσθητα στην υγρασία και θα πρέπει να συνδυάζονται με στεγανοποίησή τους.

Επιπλέον, σε περιπτώσεις πολυκατοικιών που κάποιο διαμέρισμα μεμονωμένα εφαρμόζει θερμοπρόσοψη σε τυφλό τοίχο, επειδή τα υπόλοιπα διαμερίσματα δεν επιθυμούν, χρήζει σημαντικής προσοχής το δόντι που δημιουργούν τα φύλλα πολυστερίνης στον τοίχο, ώστε κατά την διάρκεια των βροχών να μην ξεκολλήσουν.
Σημαντικό επίσης είναι ότι οι αρμοί από φύλλο σε φύλλο πολυστερίνης δημιουργούν θερμογέφυρες και μειώνουν την απόδοση της θερμομόνωσης.

Θερμοπρόσοψη με πολυουρεθάνη

Πριν την εφαρμογή του συστήματος θερμοπρόσοψης με πολυουρεθάνη η επιφάνεια καθαρίζεται επιμελώς από σαθρούς σοβάδες ή παλαιά χρώματα ώστε να μην επηρεαστεί η πρόσφυση της πολυουρεθάνης στην επιφάνεια. Στη συνέχεια γίνεται ψεκασμός της πολυουρεθάνης απευθείας στον τοίχο, χωρίς να δημιουργούνται  θερμογέφυρες, αφού η κρουστά είναι ενιαία και όχι σε φύλλα. Πρέπει να τονιστεί ότι δεν απαιτείται έξτρα στεγανοποίηση του συστήματος αφού η πολυουρεθάνη είναι αδιάβροχη από μόνη της.

Σημαντική διαφορά στην εφαρμογή του συστήματος είναι ότι δεν δημιουργεί χειλάκι στα τελειώματά του αφού το στρώμα της πολυουρεθάνης σβήνει προοδευτικά στον τοίχο και δεν κάνει δόντι. Συνεπώς το σύστημα θερμοπρόσοψης με πολυουρεθάνη αποτελεί την ιδανική λύση για περιπτώσεις διαμερισμάτων πολυκατοικιών που μεμονωμένα κάνουν επιθυμούν να κάνουν θερμοπρόσοψη χωρίς να ακολουθεί η υπόλοιπη πολυκατοικία.

Εναλλακτικός τρόπος εφαρμογής της πολυουρεθάνης ως θερμομονωτικού υλικού σε τοίχο είναι η έγχυσή της στο διάκενο μεταξύ των τούβλων. Να σημειώσουμε ότι η πολυουρεθάνη είναι το μοναδικό υλικό που μπορεί να εφαρμοστεί με αυτόν τον τρόπο. Αυτό κάνει την πολυουρεθάνη κάνει ιδανική για μόνωση σε τοιχοποιίες, ανακαινίσεις και σε τοίχους πολυωρόφων πολυκατοικιών που θα απαιτούνταν σκαλωσιές.

” Το σημαντικότερο, ωστόσο είναι ο συντελεστής θερμομόνωσης (λ) του υλικού, που είναι ο χαμηλότερος που συναντάμε στα υλικά που σήμερα διατίθενται στο εμπόριο ”

Τέλος, όσο αφορά στη μόνωση τοίχου που συνορεύει με οίκημα σε χαμηλότερο όροφο μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολυουρεθάνη και απλά να την βάψουμε χωρίς να απαιτείται πέρασμά της με σοβά, οπότε το κόστος εφαρμογής μειώνεται. Γεγονός που δεν γίνεται με την πολυστερίνη γιατί είναι πορώδες υλικό και δεν βάφεται.