Οι κεραμοσκεπές παρά το εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα που προσθέτουν σε μια κατασκευή παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες τόσο σε στεγάνωση όσο και σε θερμομόνωση.
Στις κεραμοσκεπές απαιτείται ύπαρξη τόσο θερμομόνωσης γιατί το κεραμίδι λόγω χρώματος αφού πρώτα γίνει συλλέκτης της ηλιακής ακτινοβολίας την εκπέμπει με μορφή θερμότητας στο εσωτερικό του σπιτιού όσο και στεγανοποίησης αφού ακόμα και η καλή κλήση στη κεραμοσκεπή δεν διασφαλίζει να μην περάσουν τα νερά από ανοίγματα στα κεραμίδια, στους κορφάδες και στα σημεία που η κεραμοσκεπή συναντά τα λούκια συλλογής υδάτων.
Εφαρμογή μόνωσης για κάθε τρόπο τοποθέτησης κεραμοσκεπών
Οι τρόποι τοποθέτησης των κεραμιδιών είναι δυο.
Α. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι η δημιουργία κεκλιμένης επιφάνειας από μπετό ή ξύλο. Πάνω σε αυτή τοποθετούνται καδρόνια παράλληλα στην κλήση. Ο ψεκασμός της πολυουρεθάνης ως μονωτικού μέσου γίνεται ανάμεσα στα καδρόνια ώστε το υλικό γλύφει πάνω σε αυτά κάνοντας στεγανοποιητικές λεκάνες. Το υλικό αγκυρώνει πάνω στο μπετό ή το ξύλο ασφαλίζοντας το και δεν κάθεται πάνω σε αυτά όπως κάνει λανθασμένα το ασφαλτόπανο. Επίσης η πολυουρεθάνη είναι υλικό αφρώδες με αποτέλεσμα να μην προσθέτει καθόλου φορτίο στο σύνολο της σκεπής. Στη συνέχεια μπαίνουν τα κάθετα καδρόνια στα οποία καρφώνονται η απλά ακουμπάνε τα κεραμίδια.
Ακόμα και αν η κεραμοσκεπή είναι έτοιμη μπορούμε να βγάλουμε τα κεραμίδια χωρίς να πειράξουμε τους κορφιάδες και αφού ψεκάζουμε με πολυουρεθάνη να τα ξανά τοποθετήσουμε. Οι μέρες εργασίας ( περίπου 1-2 μέρες) αλλά και τα μεροκάματα του κεραμίδα είναι ελάχιστα αφού συνήθως τα κεραμίδια ακουμπούν στα καδρόνια και δεν είναι καν δεμένα σε αυτά. Μια εναλλακτική λύση είναι η επιμέρους απομάκρυνση των κεραμιδιών και ο ψεκασμός της πολυουρεθάνης ανά κομμάτια της κεραμοσκεπής.
Β. Ο δεύτερος τρόπος τοποθέτησης κεραμοσκεπής είναι η δημιουργία μιας κατασκευής από ξύλο η σίδηρο στην οποία τοποθετούνται τα κεραμίδια και ένα επίπεδο ταβάνωμα από ραμποτέ, ξύλο ή γυψοσανίδες που συνήθως έχει μια καταπακτή. Ο ψεκασμός της πολυουρεθάνης σε αυτή την περίπτωση είναι είτε στο ταβάνωμα από την πάνω μεριά είτε απ’ ευθείας πάνω στα κεραμίδια από την κάτω μεριά. Το πλεονέκτημα σε αυτή τη κατασκευή είναι ότι η μόνωση μπορεί να γίνει και εφ’ όσον είναι έτοιμη καθ’ όλα η κατασκευή.
Σε έτοιμες κεραμοσκεπές η μόνωση μπορεί να γίνει και πάνω από τα κεραμίδια, χωρίς να απαιτείται αυτά να βγουν. Η πολυουρεθάνη είναι ψεκαζόμενο υλικό σε υγρή μορφή που εκ των υστέρων διογκώνεται, για αυτό μπορούμε να ψεκάσουμε τα κεραμίδια από την πάνω μεριά χωρίς να τα σηκώσουμε. Η διόγκωση γίνεται στα 2-3cm ακολουθεί και αντιγράφει τα λούκια που κάνει το κεραμίδι χωρίς να χαλάει καθόλου αισθητικά το αποτέλεσμα. Τέλος η επιφάνεια της πολυουρεθάνης βάφεται σε απόχρωση του κεραμιδιού τόσο για προστασία της πολυουρεθάνης από τον ήλιο, όσο και για να μην διαφέρει αισθητικά καθόλου από την αρχική μορφή της κεραμοσκεπής. Τα αποτελέσματα τόσο στη θερμομόνωση όσο και στη στεγάνωση του οικήματος είναι άμεσα ορατά.
Τέλος είναι σημαντικό να αναφέρουμε τόσο την ποιότητα της πολυουρεθάνης σαν σύστημα θερμομόνωσης όσο και την ικανότητά της να στεγανοποιεί δύσκολες επιφάνειες με ανωμαλίες όπως τα κεραμίδια αφού εφαρμόζεται με ψεκασμό σε υγρή μορφή που εκ των υστέρων διογκώνεται.