fbpx

Τι είδους μόνωση χρειάζομαι; Τι μόνωση να επιλέξω;

Ιαν 28, 2021 | Tips

Τι μόνωση να επιλέξω για την ταράτσα μου;
Η απόφαση εξαρτάται από το πρόβλημα! Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που μας βοηθάνε να επιλέξουμε την κατάλληλη λύση για την επιφάνειά μας.

Αναλυτικότερα:

Μαυρίλες – Μύκητες σε ταβάνι ή τοίχο

Πολύ συχνά εμφανίζονται μύκητες στο σπίτι. Ξεκινάνε σαν μικρά μαύρα στίγματα σε κάποια γωνία του σπιτιού, χαμηλά κάτω στο τοίχο ή ψηλά στο ταβάνι. Αν το προλάβουμε στην αρχή του, μπορούμε ακόμα και με την κοινή χλωρίνη να το τρίψουμε και αυτό θα εξαφανιστεί. Αν το αφήσουμε όμως αρχίζουν τα στίγματα να πολλαπλασιάζονται και τελικά θα μαυρίσει όλο το ταβάνι ή ο τοίχος!

Οι μύκητες δημιουργούνται από την διαφορά θερμοκρασίας (μέσα ζέστη και έξω χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα) και την υγροποίηση του ζεστού αέρα. Είναι το ίδιο φαινόμενο που παρατηρούμε εσωτερικά στα παράθυρα όταν κάνει κρύο, υγροποιούνται οι υδρατμοί του εσωτερικού του σπιτιού πάνω στο τζάμι από τη διαφορά θερμοκρασίας.

Για να λυθεί το πρόβλημα μια για πάντα απαιτείται θερμομόνωση στον τοίχο ή το ταβάνι. Όταν “ντυθεί” η επιφάνεια με ένα θερμομονωτικό υλικό, όπως πολυστερίνη ή πολυουρεθάνη, σταματάει να κρυώνει απέξω, άρα από την μέσα μεριά οι υδρατμοί δεν βρίσκουν κρύα επιφάνεια να υγροποιηθούν.

Πρόληψη προβλημάτων θερμομόνωσης

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι πέρα από την καλή θερμομόνωση υπάρχουν και κάποιες συμπληρωματικές λύσεις που χρειάζεται να εφαρμόζονται για σίγουρο αποτέλεσμα.

Ο συχνός αερισμός του δωματίου & των ντουλαπών ώστε να ανανεώνεται ο αέρας και η χρήση αφυγραντήρα στο δωμάτιο θα μπορούσε να βοηθήσει. Η χρήση σόμπας σε αυτούς τους χώρους δημιουργεί μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας σε μικρό χρονικό διάστημα δημιουργώντας έντονες υγροποιήσεις. Επιπλέον, δεν πρέπει να απλώνουμε ρούχα μέσα στο σπίτι.

Δείτε κι άλλες συμβουλές για την αποφυγή της μούχλας.

Κίτρινοι λεκέδες – πέσιμο του σοβά

Άλλο, διαφορετικό τελείως πρόβλημα, είναι οι κίτρινοι λεκέδες σε τοίχους ή ταβάνια. Το πρόβλημα αυτό ξεκινάει με σκιές στο ταβάνι, φούσκωμα του σοβά, τριχοειδή στο σοβά και τέλος, σε ακραίες περιπτώσεις, πέσιμο του σοβά.

Οι ενδείξεις αυτές δηλώνουν ότι υγρασία εισέρχεται σε αυτό το σημείο του σπιτιού. Για να λυθεί το πρόβλημα απαιτείται στεγανοποίηση της ταράτσας με μονωτικά υλικά όπως είναι τα ελαστομερή και πολυουρεθανικά αλειφόμενα, τα ασφαλτόπανα και η πολυουρεθάνη. Τα υλικά στεγάνωσης εφαρμόζονται πάντα από την εξωτερική πλευρά, πριν προλάβει η υγρασία να διεισδύσει μέσα στο κτίριο, αφού τότε θα είναι πλέον αργά.

Εδώ κάποιες συμβουλές θα ήταν, πρώτον, όσον αφορά σε τοίχους, η υγρασία μπορεί να οφείλεται σε διαρροή από σωλήνα οπότε απαιτείται υδραυλικός, δεύτερον όταν σοβατιστεί εκ νέου η επιφάνεια ο νέος σοβάς να δέσει πολύ καλά με τον παλιό γιατί αλλιώς μετά από χρόνια πιθανόν να πέσει πάλι το ίδιο κομμάτι που θα είναι ξένο από τον υπόλοιπο σοβά.

Συνοψίζοντας αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να ξεχωρίσουμε το πρόβλημα αν είναι θερμομόνωσης ή στεγανοποίησης, αφού τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι τελείως διαφορετικά για κάθε περίπτωση. Αν παρ’ όλες τις ενδείξεις μπει λάθος υλικό, αυτό όχι μόνο δεν θα λυθεί αλλά θα ενισχυθεί. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των μυκήτων η εφαρμογή ενός ασφαλτόπανου θα αύξανε τις μαυρίλες αφού θα έκλειναν οι πόροι του ταβανιού!

Εισροή νερού ή υγρασίας σε τοίχο

Μεγάλη προσοχή θέλει αν παρατηρήσουμε υγρασία σε έναν τοίχο. Οι περιπτώσεις εδώ είναι δυο, είτε το πρόβλημα οφείλεται σε διαρροή νερού και πρέπει να αντιμετωπιστεί αρχικά από υδραυλικό ή οφείλεται σε ανιούσα υγρασία.

Πολλές φορές έχουμε κληθεί να δώσουμε λύση σε προβλήματα υγρασίας που όμως προκύπτουν από σωληνώσεις εσωτερικές σε τοίχο που απλά δακρύζουν ή στάζουν. Μιλάμε ως επί το πλείστον για τοίχους εσωτερικούς σπιτιού που συνορεύουν με μπάνια ή κουζίνες, που περνούν πολλές σωλήνες υδραυλικού. Αυτά τα προβλήματα δεν λύνονται με μονωτικά υλικά αλλά χρειάζεται επέμβαση υδραυλικού.

Σε περίπτωση που η υγρασία είναι ανιούσα όπως λέμε, δηλαδή οφείλεται στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής που συχνά, τους χειμωνιάτικους μήνες, ανεβαίνει άρα εμφανίζεται στους τοίχους τότε υπάρχει λύση με στεγανοποιητικά υλικά. Προσοχή θέλει βέβαια ότι η επέμβαση γίνεται αποκλειστικά από την έξω μεριά του τοίχου και ποτέ από την μέσα, για σίγουρο αποτέλεσμα και αφορά τοίχους εξωτερικούς ισογείου ή υπογείου.

Σκάβουμε εξωτερικά τον τοίχο, ως τα θεμέλια, τον αφήνουμε με καλό καιρό να στεγνώσει και στη συνέχεια εφαρμόζουμε την στεγανοποίηση και ξαναμπαζώνουμε.

Πρόληψη προβλημάτων στεγανοποίησης

Τα προβλήματα τώρα υγρασίας σε τοίχους μπορούν να διαγνωστούν με θερμό κάμερες, εργαλεία που δείχνουν την ύπαρξη νερού μέσα στον τοίχο και υποδεικνύουν αν οφείλεται σε διαρροή από σωλήνα. Βασίζονται οι μετρήσεις στην διαφορετική θερμό χωρητικότητα του νερού αντί μιας στεγνής επιφάνειας και παρουσιάζεται σε χαρτί με διαφορετικά χρώματα. Είναι καλό ωστόσο να χρησιμοποιείται από πολιτικούς μηχανικούς εξειδικευμένους στην χρήση τους.